- Äitiysmuoti -

Imetysliivien ostaminen - vinkit täydellisten liivien hankintaan

14.9.2023 - Bebes-kauppias, Päivi Laukkanen

Milloin kannattaa ostaa ensimmäiset imetysliivit? Miten osaan ostaa oikean kokoiset? Monetko liivit tarvitsen? Kaikki nämä kysymykset pyörivät mielessäni, kun itse odotin esikoistani. Onneksi löysin erikoisliikkeen, jossa sain ammattitaitoista palvelua kokeneelta myyjältä, ja löysin tarpeisiini sopivat liivit. Kolmen lapsen äitinä neljän imetysvuoden jälkeen tulivat erilaiset liivit ja niiden vaatimukset hyvinkin tutuiksi.

Kauppiaana kaikki tuoteryhmät ovat luonnollisesti vastuullani, mutta erityisesti imetysliivit ovat aina olleet minulle tärkeitä ja pyrimmekin aina tarjoamaan liikkeessämme sellaisen valikoiman, että varmasti jokaiselle löytyisi sopivat liivit. Vuosien aikana myymälässämme olen auttanut varmasti tuhansia äitejä löytämään oikeat, juuri heille sopivat imetysliivit. Tämän blogikirjoituksen avulla haluaisin auttaa juuri sinua, joka olet nyt etsimässä ensimmäisiä imetysliivejä ja jolle kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä.

 

 

  Kuvissa suositut Bravado body Silk Seamless -imetysliivit, joita löytyy eri väreissä

Tukevat ja miellyttävät imetysliivit ovat yksi tärkeimpiä hankintoja, mitä voit ennen vauvan syntymää tehdä. Tarvitset ehkä myös keskenään erilaisia liivejä erilaisia käyttätarkoituksia varten; Ainakin yhdet mukavat saumattomat perusliivit, jotain pehmoista yökäyttöön ja ehkä jotkut topatut tai kaarituelliset liivit, kun liikut kodin ulkopuolella, ja kaipaat mahdollisesti ryhdikkäämpää profiilia.

Rintojen muutokset raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Rinnat kasvavat yleensä tasaisesti jo raskausaikana. Kasvu on hyvin yksilöllistä, mutta useimmiten rintakehän ympärysmitta kasvaa vatsan pyöristyessä yhden tai kahden koon verran ja kuppikokoonkin saattaa tulla pari kuppikokoa lisää. Kun vauva on syntynyt ja maito nousee rintoihin, ne yleensä kasvavat vielä noin 1-2 kuppikoon verran, mutta palautuvat taas ensimmäisten imetyskuukausien jälkeen. Rinnanympärys palautuu todennäköisesti vähitellen entiselleen, kun raskausvatsa häviää.

Jos vaikkapa normaalisti olisit kokoa 75 D, niin imetyksen alkaessa sopiva koko sinulle saattaisikin olla esimerkiksi 80 G. Ja ei hätää, kokoja meillä riittää jopa K, L, ja M-kuppeihin asti. Muutaman imetyskuukauden jälkeen rintojen koko saattaa palautua, ja tarvitset ehkä kokoa pienemmät liivit.

Miten imetysliivit eroavat tavallisista liiveistä?

Imetysliiveissä on useimmiten yhdellä kädellä helposti aukaistavat klipsit, joiden avulla saat avattua liivin imetyksen ajaksi. Liivien olkain on kuitenkin aina kiinni liiveissä, joten saat liivit taas näppärästi kiinni, kun imetyshetki on ohi.

Kuvassa suosittu Bravado Body silk seamless - imetysliivi

Useimmissa saumattomissa liiveissä on irroitettavat pehmusteet, jotka voi halutessaan ottaa pois kokonaan. Pehmusteet antavat hieman suojaa rinnoille, ja esimerkiksi liivien sisällä olevat liivinsuojat eivät näy niin helposti liiveistä läpi. Joissakin liivimalleissa on myös erillinen sisäkerros, joka jää tukemaan rintaa silloinkin, kun liivi on avattuna. Imetys onnistuu silloin sisäkerroksessa olevan aukon kautta.

 
Kuvissa Boobin Fast Food T-shirt Bra -imetysliivit


Milloin ensimmäiset imetysliivit kannattaa ostaa?

Ensimmäiset imetysliivit voi hyvin ostaa jo siinä vaiheessa raskautta, kun omat liivit alkavat puristaa. Raskauden keskivaiheilla ostetut liivit saattavat imetyksen alkuvaiheessa olla hieman pienet, mutta rintojen koko palautuu vähitellen ensimmäisten imetyskuukausien jälkeen, jolloin raskausaikana ostetut liivit voi usein ottaa uudelleen käyttöön.

Jos haluat varmistua, että ostamasi liivit ovat mahdollisimman hyvin sopivat juuri imetyksen alkuvaiheessa, silloin imetysliivit on hyvä ostaa noin viimeisen kuuden raskausviikon aikana. Siinä vaiheessa pystytään jo melko hyvin arvioimaan rintojen koko synnytyksen jälkeen.

Ensiliiveiksi saumattomat, äitien suosikkiliivit

Suosituimpia liivejä raskausaikana ja imetyksen alkuvaiheessa ovat ihan ehdottomasti saumattomat imetysliivit.

Moni äiti on todennut saumattomat liivit parhaiksi ja mukavimmiksi liiveiksi, ja niitä usein kuulemme myös ystävien suosittelevan toisilleen omien hyvien kokemustensa perusteella. Saumattomat imetysliivit on valmistettu pehmeästä ja joustavasta materiaalista, mutta ne antavat silti rinnoille hyvän tuen. Joustavan materiaalin ansiosta ne mukautuvat hyvin rintojen koon vaihteluihin, eivätkä purista herkkää raskausvatsaa.

Koot liiveissä menevät ikään kuin paitakoon mukaan, eli XS-XXL (2X), joten sekin helpottaa ostamista, kun ei ole liikaa kokoja valittavana. Erikseen löytyy myös Full Cup -kokoja, joissa ympärysmitta on kapea, mutta kupissa tilaa reilummillekin rinnoille.

Kuvassa supersuositut Bravado Body Silk Seamless -imetysliivit

Miten osaan ostaa oikean koon ja kuinka paljon kasvunvaraa tarvii olla?

Kun ollaan valitsemassa liivejä imetyskäyttöön raskauden viimeisen kuukauden aikana, täytyy ottaa huomioon, että synnytyksen jälkeen rintakehän ympärys yleensä kapenee, kun raskausvatsa häviää ja keho alkaa vähitellen palautua.

Sovittaessasi liivejä tulisi niiden olla kiinni uloimmassa hakasessa, niin että saat myöhemmin kiristettyä ympärysmittaa, kun rinnan ympärys pienenee. Liivit myös venyvät käytössä, joten tämänkin vuoksi ympärysmittaan on hyvä varata ns. kiristysvaraa. Joissakin liiveissä tulee myös mukana pieni jatkopala, jolla saat vielä lisää säätövaraa liivin ympärysmittaan.

 
Kuvassa Boobin puuvillaiset Fast Food Organic -liivit

Suurin muutos rinnoissa tapahtuu usein synnytyksen jälkeen noin kolmannen päivän tienoilla, kun maito nousee rintoihin. Silloin ne kasvavat koossa vielä 1-2 kuppikoon verran ja ovat muutenkin usien hyvin painavat ja arat. Sen vuoksi liivin kuppiosaan olisi hyvä jäädä noin yhden kuppikoon verran kasvun varaa. Ihmiskeho on erittäin viisas ja alkuun rinnat tuottavat suuren määrän maitoa, josta riittäisi ruokaa vaikka kaksosille. Vähitellen rinnat oppivat tuottamaan oikean määrän maitoa, ja maitomäärä tasoittuu juuri sinun vauvasi tarpeisiin sopivaksi, ja samalla rintojen koko palautuu.

Myymälässä olen huomannut, että usein asiakkaiden on vaikea arvioida omaa kokoaan. Käytännössä olen huomannut, että sopiva kuppikoko on usein 2-4 kuppikokoa suurempi, kuin asiakkaan aluksi arvioima koko. Jos olet epävarma koosta, kehoittaisin ostamaan valmiiksi ainakin yhdet imetysliivit ja niitä voi sitten hankkia lisää, kun maito on noussut ja tiedät koon paremmin. Jos epäröit kahden kuppikoon välillä, valitse silloin aina suurempi koko. Jos ympärysmitta aiheuttaa päänvaivaa, suosittelen valitsemaan mieluummin pienemmän. Useimmissa liivimalleissa on monta riviä hakasia, joilla ympärysmittaa voi säädellä.

Hyvät liivit ovat
tuoreen äidin paras ystävä

Ensimmäisen imetyskuukauden aikana korostuu liivien mukavuus. Silloin tulet viettämään paljon aikaa kotosalla rentoutuen ja hyvät tukevat liivit helpottavat arkeasi paljon. Rintojen koko saattaa erityisesti alkuvaiheessa vaihdella paljon. Kun imetysväli pitkittyy, rinnat ovat välillä hyvin täynnä maitoa ja syötön jälkeen taas tyhjillään, joten joustavat ja venyvät liivit mukautuvat hyvin näihin muutoksiin.

On myös tavallista, että toinen rinta on isompi, kuin toinen, joten joskus sopivin imetysliivi on jonkinlainen kompromissi kahden erikokoisen rinnan kesken. Supersuositut saumattomat liivit sopivat mainiosti sekä pienille, että suurille rinnoille. Jos kuppikokosi ennen raskautta on ollut E-F tai suurempi, niin suosittelen kokeilemaan Full Cup tai Busty-malleja, joissa on kapea ympärys, mutta enemmän tilaa kupeissa.

Kuvassa Bravadon Bralette - imetysliivit

Jos huomaat imetyksen ensipäivinä ostaneesi itsellesi liian pienet imetysliivit, ei kannata turhaan lannistua. Niille tulee varmasti käyttöä muutaman kuukauden jälkeen, kun maidontuotanto on tasoittunut ja pahin turvotus rinnoista rauhoittunut. Useimmat äidit tarvitsevat imetystaipaleen aikana vähän erikokoisia liivejä.

Erityisesti imetyksen alkuvaiheessa rinnoista saattaa vuotaa reilusti maitoa, ja liivejä likaantuu aivan eri tahtia, kuin normaalikäytössä. Siksi on hyvä varata käyttöön useampia liivejä, ainakin kahdet tai kolmet, että saat pestyä niitä tarpeeksi usein.

Miksi tarvitsen yöliivit?

Itse yllätyin liiviliikkeessä, kun myyjä sujautti minulle sovituskoppiin yöliivit. Ihmettelin miksi yöllä tarvitaan liivejä, nukunhan yleensä ilman liivejä. Myöhemmin huomasin käytännössä, että rinnat olivat turvonneet ja kipeät ja kaipasivat tukea myös öisin. Yöliiveissä pysyy myös liivinsuojat kivasti paikoillaan ja tällä varmistat sen, etteivät kaikki petivaatteet ole märkänä maidosta, jota kuitenkin tuntuu vuotavan enemmän tai vähemmän erityisesti imetyksen alkutaipaleella.

 

 Boob The Go-to -imetysliivit  ja Boob Merino The Go-To - imetysliivit

 

Yöliivit ovat vähän kuin imetysliivien "verkkarimalleja", joissa on mukava oleskella kotosalla. Yökäytössa toimivat parhaiten pehmoiset ja mukavat liivimallit, joissa on mahdollisimman vähän painavia saumoja tai hakasia, ja jotka on valmistettu hengittävistä materiaaleista, kuten bambusta, lyocellista, villasta ja luomupuuvillasta.

Miellyttävissä Boobin Go-to -imetysliiveissä ei ole hakasia, eikä avattavia klipsejä, vaan imetys onnistuu raottamalla liiviä. Nämä ovatkin erittäin suosittuja koti- ja yökäytössä. Materiaalina myös lämmin merinovilla.

Isorintaisen yöliiviksi soveltuu hyvin sporttimallinen Boob The Go-To Full Cup -liivi tai Bravadon Original Full Cup extended -liivi

 

 

Katso lisää yökäyttöön sopivia liivimalleja täältä >>

Ryhtiä rinnoille myös kaarituettomilla malleilla

Kun ensimmäiset viikot on pesiydytty lähinnä kotosalla, tulee vähitellen aika liikkua enemmän kodin ulkopuolella. Silloin saatat jo kaivata jotain hieman kauniimpaa, ryhdikkäämpää tai peittävämpää liiviä, joka ei näy paidan läpi ja antaa rinnoille kauniin muodon. Esimerkiksi topatut liivit antavat vähän lisää suojaa nänneille ja pitävät liivinsuojat kivasti piilossa, kun liikut lapsen kanssa kaupungilla.

 

 

 Hotmilk Ambition - imetysliivit  ja Hotmilk Infinite wirefree -imetysliivit

 

Kaarituet vai ei?

Useat naiset ovat varmasti tottuneet ennen raskautta käyttämään kaarituellisia liivejä. Imetyksen alkuviikkojen aikana kaarituet saattavat kuitenkin painaa maitorauhasia ja aiheuttaa kipua tai tiehyetukoksia. Useimmissa kaarituellisissa liiveissä käytetään nykyään ns. Flexi wire -tukia, jotka ovat normaalia joustavammat, eivätkä niin helposti aiheuta ongelmia.

Kunhan alun turvotus on rauhoittunut rinnoista ja maidontuotanto tasaantunut noin 4-6 viikkoa imetyksen jälkeen, voit huoletta käyttää jo kaarituellisiakin liivejä. Jos ne eivät tunnu sinusta epämukavilta, voit toki käyttää niitä jo aikaisemmin. Useimmat äidit kuitenkin viihtyvät mieluummin kaarituettomissa liiveissä. Myös kaarituettomat liivit antavat rinnoille hyvän tuen, ja tarvittaessa niitä voi käyttää myös öisin.

Ryhdikkäät ja hyvin istuvat liivit antavat rinnoille tarvittavaa tukea ja tietenkin piristävät myös mieltä. Osaava henkilökuntamme auttaa mielellään sinua liivivalinnoissasi niin myymälässä, kuin verkkokaupankin puolella. Liivejä meillä löytyy jopa M-kuppikokoon asti, ympärysmittoja vaihtelevasti 65-95cm.

Tutustu laajaan liivivalikoimaamme verkkokaupassa>>

-Bebes kauppias, Päivi Laukkanen

 

Bebes blogi

Tervetuloa lukemaan hyödyllisiä vinkkejä odotusaikaan, synnytykseen ja vauva-arkeen. Tavoitteenamme on tarjota asiantuntevaa tietoa ja luottamusta elämän murroshetkiin. Bebesin filosofia on alusta asti ollut tukea perheitä kokonaisvaltaisesti ja palvella paitsi äitiyden erikoisliikkeen tuotteiden kautta, myös tiedollisesti blogin ja myyjiemme asiantuntijuuden avulla. 

Bebes on suomalainen perheyritys, jonka arvoihin kuuluvat ekologisuus ja eettisyys. Äitiysliikkeemme palvelee jo vuodesta 2003 lähtien, joten tunnemme hyvin odottajien tarpeet ja toiveet.

Tutustu myös sosiaalisen median kanaviimme Facebookin ja Instagramin kautta