- Vauvanhoito ja imetys -
Ihmeellinen imetys
Päivitetty 2.9.2023 - Kätilö Ria Malva
Tuntuuko ajatus imetyksestä hankalalle?
Vai helpolle ja luonnolliselle?
Ehkä haastavalle tai vieraalle?
Jokainen imetystaival on opettelua, jossa äiti ja vauva harjoittelevat yhdessä uusia taitoja. Lähes poikkeuksetta ihmettelyä ja imetyspulmia tulee vastaan ja niitä voi olla hyvä ennakoida. Kun ymmärtää mitkä tekijät vaikuttavat imetyksen sujuvuuteen, mikä on normaalia ja mistä voi hakea lisää tukea, on haastavia tilanteita helpompi lähteä ratkomaan.
Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana, jolloin maitoa muodostava kudos lisääntyy. Moni raskaana oleva yllättyy, kun rinnat alkavat erittää maitoa jo ennen vauvan syntymää. Kasvavat rinnat viihtyvät pehmeissä, mutta tukevissa liiveissä ja moni siirtyykin käyttämään imetysliivejä jo raskausaikana.
Bravado Design Body Silk Seamless -imetysliivit ovat kaikista suosituimmat.
Onnistunut ensi-imetys on tärkeässä roolissa maidontuotannon käynnistymisessä. Kun pitkä odotus palkitaan ja vauva syntyy, on hänen paikkansa äidin rintakehällä vanhempiensa ihailun keskellä.
Toisinaan vauva ja synnyttäjä eivät voi kuitenkaan olla yhdessä syntymän jälkeen. Tällöin rintoja voi aktivoida käsinlypsyn avulla jo heti ensimmäisten tuntien aikana vaikka heräämössä ollessa. Lypsämistä tai rintapumpun käyttöä kannattaa jatkaa säännöllisesti, kunnes vauva pääsee rinnalle. Saaliiksi saadut pisarat ovat arvokasta ensimaitoa, jota vauvalle voidaan antaa hörpyyttämällä.
Oli niin ihmeellistä saada vauva ensimmäistä kertaa syliin! Tuntui tärkeälle saada olla ihokkain ja vain tuoksutella pientä ihmettä.
Ihokontaktissa oleva vastasyntynyt lepää syntymäitkun jälkeen hetken, ennen kuin hän alkaa valmistautua ensi-imetykseen. Vauva alkaa availla silmiään ja etsiä katseellaan äidin kasvoja ja nänniä. Pikkuhiljaa hän hivuttautuu itseään jaloillaan työntäen kohti rintaa ja alkaa hamuilla yhä voimakkaammin. Hän imee nyrkkiään, nuolee nänniä ja hieroo käsillään äidin rintaa. Välillä hän keskeyttää touhunsa huilatakseen hetken tai katsoakseen äitiään. Lopulta hän alkaa availla suutaan tarttuakseen nänniin ja alkaa pian imeä rintaa. Läsnäolijat saavat ihmetellä pienen vastasyntyneen taitoja ja määrätietoisuutta.
Kaikkeen tähän menee aikaa yleensä noin tunti ja sen seuraaminen vaatii vanhemmilta kärsivällisyyttä ja luottamusta vauvan taitoihin. Vauva saa maidosta ja ihokontaktista tärkeää tukea vastustuskykyynsä ja pienikin maitomäärä riittää kattamaan terveen vastasyntyneen ravintotarpeet. Vastasyntynyt syö usein, mutta pieniä määriä kerrallaan, sillä hänen mahalaukkunsa on vain marmorikuulan kokoinen.
Kuva _drz_ Unsplash
Vastasyntynyt imee rintaa yleensä puolesta tunnista tuntiin. Tämän jälkeen hän usein nukahtaa ja saattaa nukkua useita tunteja. Saatat huomata, että vauva nukkuu ensimmäisen vuorokauden aikana paljon ja imee rintaa vain muutamia kertoja. Tämä on normaalia ja vauvan nukkuessa vanhempien kannattaakin kerätä voimia synnytyksen jälkeen. Voit pitää vauvaa vaippasillaan paitasi sisällä levätessäsi ja saat itse samalla lepoa. Läheisyys houkuttaa vauvaa imemään rintaa säännöllisesti.
Ihokontaktin kautta äidin keho erittää enemmän hormoneja, jotka tukevat maidontuotantoa. Vauva hyötyy ihokontaktista, sillä se tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja vaikuttaa positiivisesti painon nousuun. Ihokontaktissa vanhempien turvallisessa sylissä vauva pysyy lämpimänä ja rauhallisena, ja hän itkee vähemmän. Myös kumppani voi pitää vauvaa ihokontaktissa. Kantoliina on kätevä apuväline heti ensipäivistä alkaen.
Kuvassa Seraphine Maternity ihokontaktipadat Winfrid ja Fred. Vauvaa voi imettää helposti ihokontaktipaidan sisällä löysentämällä vain laskoksia.
Jos vauva tuodaan sinulle jostain syystä tiukasti kapaloituna, voit riisua hänet vaippasilleen ja sujauttaa paitasi alle. Oma lämpösi pitää vauvan parhaiten lämpimänä. Kun vauva on rinnallasi, huomaat myös helpommin, kun hänelle tulee nälkä.
Vauvat aloittavat tyypillisesti tiheän syömisen ensimmäisen vuorokauden lopulla. Tällöin vauva imee aktiivisesti 15-30 minuuttia ja näyttää sitten nukahtavan. Tilanne voi olla hämmentävä, sillä jos hänet yrittää siirtää pois äidin luota, hän havahtuu uudelleen ja haluaa imeä. Hän saattaa myös itse jatkaa imemistä pienten torkkujen jälkeen.
Vauva haluaa imeä useita tunteja lähes jatkuvasti ja saattaa sitten nukkua tunnin tai kaksi ja jatkaa jälleen syömistä. Näiden tiheiden imujen tarkoituksena on saada rintojen tuottama maitomäärä lisääntymään ja toisaalta taata vauvalle riittävä ravinnonsaanti. Imetyshetket on hyvä järjestää sellaisiksi, että pystyt itse lepäämään samalla kun imetät. Imetystiheys ei kerro vauvan saamaa maitomäärää, eikä jatkuva rinnalla oleilu ole merkki vauvan riittämättömästä maidonsaannista.
Ensimmäiset viikot tuntui siltä, että maitoa on joka paikassa. Paidat märkinä, lakanat märkinä ja vauvan puklut lisänä. Ainakin tiesi, että maitoa tulee!
Kolmannen vuorokauden aikana maitomäärä alkaa yleensä lisääntyä ja vauva tyytyy hieman harvempiin ja lyhyempiin imetyksiin. On kuitenkin tavallista, että hän jatkaa imemistään tunnin tai kahden välein. Vauva saattaa kuitenkin pitää myös yhden hieman pidemmän imemistauon vuorokaudessa. Jos vauva ei itse havahdu syömään kolmen-neljän tunnin imetystauon jälkeen, voi häntä lempeästi herätellä riisumalla vaatteita ja vaihtamalla vaippaa. Kuitenkin paras tapa houkutella vauva syömään säännöllisesti on jatkuva ihokontakti.
Perusperiaate on, että rinnat tuottavat maitoa niin paljon kuin sitä “tilataan” eli mitä enemmän vauva imee rintaa, sitä enemmän rinnat tuottavat maitoa. Oleellista onkin, että imetyskertoja on riittävästi, ne ovat riittävän pitkiä ja vauvan imuote on hyvä.
Imettäminen makuuasennossa tai istualtaan, olkapää rentona. Kuvat @lesdoucesdemaxime ja @lealefaye
Vähitellen vauva alkaa pissata säännöllisemmin. Kolmantena päivänä pissoja pitäisi tulla vähintään kolme päivässä ja neljännestä vuorokaudesta eteenpäin vähintään viisi. Vaippaa ei tarvitse vaihtaa jokaisen pissan jälkeen, mutta kakka voi ärsyttää herkkää ihoa ja kakkavaippa kannattaakin vaihtaa mahdollisimman pian. Vauvan ensimmäistä väriltään mustaa kakkaa kutsutaan lapsenpihkaksi ja yleensä se tulee ensimmäisen vuorokauden aikana. Hiljalleen maitomäärän lisääntyessä kakka alkaa kolmannen päivän kohdalla muuttaa väriään ja vaihtua keltaiseksi maitokakaksi, jota erittyy vähintään kerran päivässä.
Opit pian huomaamaan oman vauvasi merkit ja tunnistamaan milloin hänellä on nälkä. Vauvan antamiin nälkämerkkeihin on hyvä reagoida ajoissa, sillä imetyksen aloittaminen on helpompaa, kun vauva ei ole vielä itkuinen ja hädissään. Vauva alkaa nälän merkiksi availla suutaan, työntää kieltä ulos ja kääntää päätään sivuun. Hän vie nyrkkiään suuhun ja alkaa imeskellä sormiaan. Tällöin on paras ottaa vauva suoraan rinnalle ja hoitaa vaipanvaihto myöhemmin.
En ollut tajunnut etukäteen miten paljon imetys vie aikaa! Todellakin kannattaa tehdä olo mukavaksi niin, että hartiat ei mene jumiin eikä nestehukka iske.
Imettämistä voi alusta asti harjoitella erilaisissa asennoissa; kyljellään, istualtaan ja puoli-istuvassa asennossa. Tärkeintä on luoda itselleen mukava ja rento asento ja tukea käsivarsia tyynyin. Vauvalle hyvä imetysasento on sellainen, missä hänen selkärankansa on suora, eikä pää ole kääntynyt sivuun. Nännin tulee olla vauvan ylähuulen yläpuolella, jotta vauva aukaisee suunsa isoksi ottaakseen koko nännipihan suuhunsa. Hän saattaa alkuun lipoa nänniä ja hieroa rintaa käsin valmistautuen imetyksen aloittamiseen ja hiljalleen hän harjaantuu ottamaan nännistä nopeammin kiinni. Toisinaan imetyksen tueksi käytetään väliaikaisesti rintakumia, jonka avulla vauvan on helpompi saada rinnasta oikea ote.
Erityisesti ensipäivinä nännit saattavat olla herkillä imetyksestä, mutta kipua ei saisi tuntua imetyksen aikana ensimmäisen kymmenen sekunnin jälkeen. Jos kipu jatkuu, kannattaa vauva irroittaa rinnasta ja houkutella häntä ottamaan parempi laaja imuote, sillä useimmiten kipu on merkki siitä, ettei nänni ole riittävän syvällä vauvan suussa. Lansinohin nännivoide hoitaa tehokkaasti rasittuneita nännejä.
Imettäminen makuuasennossa antaa keholle hetken levon, varsinkin juuri synnytyksen jälkeen. Kuva @liefs.stef
Niin sanottu maidonnousu tapahtuu yleensä 2-6 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Sen oireita ovat rintojen kuumotus ja turvotus sekä koon kasvu. Myös pieni lämmönnousu on tavallista. Samalla maitomäärä lisääntyy selvästi. Tämä aiheuttaa yleensä vain hieman epämukavuutta ja menee ohi tiheiden imetysten avulla muutamassa päivässä. Maidonnousuun voi liittyä myös herkistymistä ja itkuisuutta, jolloin on hyvä rauhoittua oleskelemaan perheen kesken ja pyytää vierailijoita saapumaan myöhemmin.
Heti imetyksen alussa iskee joka kerta aivan järkyttävä janon tunne. Olen päässyt juoksuttamaan miestä lukemattomia kertoja, sillä vesipullo tuntuu olevan aina hukassa.
Imetyshetket voivat viedä yllättävän paljon aikaa, joten olosta kannattaa tehdä mahdollisimman mukava. Imetystyynyllä omaa asentoa tukien voi välttää hartiajumeja.
Lähelle on hyvä kerätä tavaroita niin kutsuttuun imetyskoriin, jossa tarpeelliset tavarat ovat kätevästi kaikki kerralla käden ulottuvilla:
- juomapullo
- pieni välipala, kuten kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä
- harsoja, joita ei vauvaperheessä voi olla liikaa!
- maidonkerääjä
- liivinsuojat
- hoitava rasva rinnanpäille, kuten Lansinohin lanoliinivoide
- ponnareita
- lueskeltavaa / puhelin / kaukosäädin
Kuva Hilla Immonen
Varsinkin imetyksen alkutaipaleella useimmat tarvitsevat jatkuvaan käyttöön liivinsuojat, ettei maito kastele vaatteita. Monet hyödyntävät imetyksen aikana maidonkerääjää saadakseen talteen maitoa, jota toisesta rinnasta voi valua samalla kun toisella rinnalla imettää.
Ensimmäisinä viikkoina vauvalla ei ole varsinaisesti rytmiä, vaan hän tarvitsee ruokaa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden, myös yöllä. Yleensä vauvat ovat kuitenkin tyytyväisempiä aamupäivisin ja tällöin myös vanhemmilla on tilaisuus lepoon. Iltaa kohden vauva voi olla levoton ja tyytymätön, jolloin hän saattaa rauhoittua rinnalle, mutta aina rintakaan ei kelpaa lohduksi. Kantaminen, hyssyttely ja laulaminen saattavat helpottaa ja pian voi rintaa tarjota taas uudelleen. Imetys ei ole vauvalle vain ravinnonsaantia vaan se myös rauhoittaa ja tuo turvaa.
On harvinaista, ettei äiti pystyisi tuottamaan riittävästi maitoa vauvalleen, jos imetyksen perusasiat ovat kunnossa, eli vauvaa imetetään riittävän usein lapsentahtisesti ja vauva osaa imeä rintaa tehokkaasti. Imetykseen pätee kysynnän ja tarjonnan laki: mitä useammin vauva imee rintaa, sitä enemmän maitoa on tarjolla. Maidon tuotantoa voi tukea pitämällä huolta omasta juomisesta ja syömisesta ja tueksi voi ottaa myös imetysteen.
Tajusin vihdoin imetysvaatteiden hyödyn, kun olin moneen otteeseen käynyt avaamassa ulko-oven rinnat paljaana imetyksen jäljiltä.
Tärkeintä on valmistautua varaamaan aikaa imetyksen opetteluun, joka voi viedä ensisynnyttäjältä helposti kuukaudenkin. Imetysasennon löytämiseen, vauvan rinnalle auttamiseen ja vauvan tehokkaan imemisen tunnistamiseen tarvitaan runsaasti harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Opettelette vauvan kanssa yhdessä jotain aivan uutta!
Kuva Igor Rodrigues ja Timothy Meinberg / Unsplash
Miten tuet parhaiten imetyksen käynnistymistä:
- rauhallinen vauvalähtöinen ensi-imetys
- mahdollisimman paljon ihokontaktia
- imetä vauvantahtisesti aina kun vauva näyttää halukkaalta imemään
- pyydä apua ammattilaisilta
- kokeile erilaisia imetysasentoja ja huolehdi, että itselläsi on mukava olla imetyksen aikana
- ota vauva rinnalle ensimmäisten nälkämerkkien aikana, sillä vauva on helpoin saada rinnalle, jos hän ei ole täysin hermostunut ja itkuinen
- vuorokaudessa olisi hyvä olla vähintään 8 imetyskertaa. Tarvittaessa herättele vauvaa lempeästi rinnalle, jos imetysväli pitenee yli neljän tunnin
- tunnista oikean imuotteen merkit
- lepää, syö ja juo
- hanki sopivat tarvikkeet imetyksen tueksi ennen synnytystä
Lisää tietoa aiheesta löydät Imetyksen tuen sivuilta ja heidän eri kanavistaan kuten "Imetyksen tuki" -Facebook-ryhmästä, chatista ja tukipuhelimesta. Kirjoista hyvä perusteos imetykseen on Imetysopas/ Minni Niemelä.
Useimmista sairaaloista löytyy imetyspoliklinikka. Voit myös lapsivuodeosastolla pyytää lisätukea imetykseen erikoistuneelta kätilöltä tai kysyä neuvolassa tapaamista heidän imetysosaajansa kanssa.
Bebesistä saat erittäin asiantuntevaa apua oikeiden imetysliivien valintaan.
- Ria Malva, kätilö
Bebes blogi
Tervetuloa lukemaan hyödyllisiä vinkkejä odotusaikaan, synnytykseen ja vauva-arkeen. Tavoitteenamme on tarjota asiantuntevaa tietoa ja luottamusta elämän murroshetkiin. Bebesin filosofia on alusta asti ollut tukea perheitä kokonaisvaltaisesti ja palvella paitsi äitiyden erikoisliikkeen tuotteiden kautta, myös tiedollisesti blogin ja myyjiemme asiantuntijuuden avulla.
Bebes on suomalainen perheyritys, jonka arvoihin kuuluvat ekologisuus ja eettisyys. Äitiysliikkeemme palvelee jo vuodesta 2003 lähtien, joten tunnemme hyvin odottajien tarpeet ja toiveet.
Tutustu myös sosiaalisen median kanaviimme Facebookin ja Instagramin kautta